Bönder får ny energi av energigrödor

Nu hoppas Rydaholmsborna på att orten ska bli ett centrum för den nya typen av energigrödor som blivit ett viktigt alternativ till olja.

När vanligt lantbruk inte lönar sig längre ser rydaholmsbönderna en ljusnande framtid i hampa och engergigräs.

- Det har varit dålig framtidstro bland lantbrukarna, och vi hoppas att det här ska kunna hålla landskapen levande och öppna i framtiden, säger Kennet Johansson, ordförande i Rydaholms energigrupp.

Allt började med att lantbruket och kyrkan inledde ett sammarbet kring att odla havre som man sedan skulle elda och värma upp kyrkan med.

Samarbetet har slagit så väl ut och gett lantbrukare blodad tand, och nu hoppas man på att kunna odla även annat som man ska kunna omvandla till energi. Till exempel energihampa och ett speciellt gräs som heter rörflen. Det är grödor som bönderna dessutom hoppas kunna förädla och tillverka pellets och briketter av.

Rydaholm med omgivning ska bli till ett bioenergicentrum och intresset finns bland lantbrukarna. Per-olof Andersson har odlat havre som nu eldas i kyrkan, men han har också odlingar med Rörflen och energihampa.

- Vi måste få bort vårt oljeberoende i landet. I miljöhänsyn är det positivt att vi kan använda energier som är förnyelsebara. det är en jättestor marknad, jättestor!

- Vi hoppas bli lite av ett energicentrum, säger Per-olof.

Engagemanget för odling av energigrödor som finns i Rydaholm har väckt intresse från många håll, och Kennet Johansson menar att man nu kan börja tala om en Rydahomsmodell.

- Vi åker ut och förläser om det här titt som tätt, och vi får väl se hur ”Rydaholmsmodellen” slår igenom.

Ann-Sofie Karlman
ann-sofie.karlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".