1 av 2
Ett svenskt landslag. (foto: Bildbyrån/Svenska Fotbollsförbundet)
2 av 2
Diana Samano, fotbollsspelare i Husqvarna FF. (foto: David Westh)

Fotbollen lockar inte invandrartjejer

Fotbollen har misslyckats med att locka till sig tjejer med invandrarbakgrund.
Medan exempelvis mer än var fjärde svensk tjej i mellanstadiet är medlem i en fotbollsförening, är siffran för invandrartjejer noll procent.

- Oberoende av hur vi definierar invandrare så deltar invandrartjejer mycket mindre än svenska flickor i fotbollsföreningar och vi kan också se att det inte spelar någon roll var de kommer ifrån, det är lika illa säger forskningsledare Ulf Blomdahl.

Svensk fotboll har varit mycket duktiga på att fånga upp invandrarpojkar och det märks också i de högre serierna och i de olika landslagen, där allt fler har invandrarbakgrund.

Betydligt sämre har man lyckats med invandrartjejerna. Det är bara att titta på ”våra” damlag här i länet där andelen invandrartjejer är mycket, mycket liten.

- Det är väldigt få tjejer som spelar och det är synd, det finns många duktiga tjejer säger Diana Samano. Hon är själv från Irak och spelar fotboll i Husqvarna FF, där en ledare sökte upp henne och frågade om hon ville vara med.

- Jag tror det blir lättare om de lockar, säger hon och menar att föreningarna borde söka upp invandrartjejerna på exempelvis skolturneringarna.

Det finns olika förklaringar till att tjejerna i stort missat fotbollen, i motsats till invandrarkillarna. Tradiotionens makt är stor menar Ulf Blomdahl.

- Att spela fotboll är för de flesta invandrarflickor något mycket manligt. Det upplever även deras släktingar och deras mammor och pappor. Det har de med sig i ryggsäcken, det är pojkar som spelar fotboll.

Det är en av orskakerna, men även här i Sverige påverkas de, eftersom fler killar spelar fotboll även här. Samtidigt menar både Ulf och Diana att det vore bra om föreningarna blev mer aktiva.

På vårt uppdrag särstuderade forskningsledare Ulf Blomdahl sin egen studie ”ung livsstil”, där 20 000 ungdomar från bland annat Jönköping och Sävsjö varit med. Från de uppgifterna tog han fram siffrorna som klart och med all tydligthet visar att fotbollen totalt misslyckats. Men, menar han, det finns hopp.

- Det är inget som är kört. Framför allt inte när man ser att basketen lyckats nå invandrarflickor lika mycket som svenska flickor, eller till om med mer än svenska flickor när det gäller första generationens invandrare säger Ulf Blomdahl som är forskningsledare vid idrottsförvaltningen i Stockholms stad.

Studien ”Ung livsstil” gjordes 2006 bland 20 000 ungdomar i Stockholm, Jönköping, Helsingborg, Haninge, Lidingö och Sävsjö.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".