Foto. arkivbild/Scanpix

Kunniga vikarier försvinner i vården

Sjukvården i Jönköping riskerar att mista en stor del av sin kunniga personal till hösten. För det anställningsstopp som råder sedan förra veckan gör det inte bara omöjligt att anställa nya medarbetare - utan man blir också av med den arbetsstyrka vars vikariat går ut efter sommaren.

- Vi känner en stor oro för hösten, säger Henrik Hjortsjö som är biträdande verksamhetschef på medicinkliniken i Jönköping.

Det faktum att det råder anställningsstopp i Jönköpings sjukvårdsområde väcker oro. För det innebär att de vikarier som lärts upp under flera månader kan tvingas sluta när deras visstidsanställningar går ut till hösten. Och med dem försvinner i så fall en hel del kunskap.

Bara här på medicinkliniken finns det över 20 långtidsvikarier vars anställningar går ut till hösten. Och dessutom finns det sjuksköterskor och undersköterskor som jobbar extra genom att hoppa in med kort varsel..

Undersköterskan Päivi Alanen är en av dem och hon gillar inte anställningsstoppet.

- Det känns jättetråkigt. Jag har precis lärt mig och så kanske jag inte får vara kvar, säger hon till nyheterna.

Allvarligast är det att kliniken nu kan mista sjuksköterskor som skolats in i flera månader på specialavdelningar som dialysen och hjärtintensiven med all avancerad teknik där, säger Henrik Hjortsjö. Men kanske kan några ändå bli kvar. För sjukvårdsledningen har meddelat att det kommer finnas möjligheter till dispenser och det ska medicinkliniken försöka utnyttja.

När det gäller anställningsstopp kan vi tillägga att det inte finns planer på något sådant i de andra sjukvårdsområdena Värnamo och höglandet.

Ekonomidirektör Stefan Shcultz säger till nyheterna att i de sjukvårdsområdena håller man i pricnip sina bemanningsplaner.

I Jönköping så har man däremot 60 årsarbetare för mycket och som vi berättat tidigare säger prognosen att man kommer gå 70 miljoner i back i år.

Jessica Sonelius

jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".