Vårdplatser på Ryhov tas bort i höst

Till hösten så försvinner ett antal vårdplatser på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Orsaken är att Jönköpings sjukvårdsområde måste få ner kostnaderna. Just nu säger prognosen att man ligger 70 miljoner kronor back.

När antalet vårdplatser minskas så blir ju den naturliga följden att färre patienter kan läggas in. Då behövs det färre personal, och Jönköpings sjukvårdsområde kan på så sätt få ner kostnaderna. Och på geriatriska kliniken menar man att demenssjuka är en patientgrupp som oftare skulle kunna vårdas utanför sjukhuset, och på så sätt skulle man kunna minska några vårdplatser.

Wille Alstermark, verksamhetschef på geriatriska kliniken, tror till och med att det kan bli bättre för de dementa patienterna. På geriatriska kliniken menar man att det här med att vårda fler patienter utanför sjukhuset inte bara har med ekonomin att göra. Det är nåt man pratat om under en längre period.

I nästa vecka väntas beslut om hur många vårdplatser som försvinner - och från vilka kliniker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".