Tufft för kommuner att betala Kommunals löneökning

I dag gläds de 400.000 medlemmarna i LO-facket Kommunal åt löneökningar på 13,8 procent de närmaste tre åren. Det är det bästa resultatet hittills i årets avtalsrörelse, men också betydligt mer än vad flera av länets kommuner räknat med.

Och nu väntar ett tufft arbete med att plocka fram pengar till lönerna, säger Åke Johansson, som under många år var kommunalråd med ansvar för ekonomin i Jönköping. 

- Det som har det svårt kommer att få det ännu kärvare, säger han.

Det är knappast någon kommun i länet som i sina prognoser räknat med att Kommunal skulle få ett avtal som ger totalt 13,8 procent på tre år. Och det blir mycket pengar eftersom kommunalarna på de flesta håll utgör bortåt hälften av personalstyrkan. Hårdast slår det förstås mot de kommuner, bland andra Mullsjö, som redan har en kärv ekonomi.

I år ger avtalet två engångsbelopp på totalt 5.400 kronor till varje heltidsanställd. Det räknar till exempel Gislaved med att klara, säger ekonomichefen där, Rune Bengtsson till Nyheterna. Men framför allt nästa år blir dyrt, konstaterar Anders Odin som är personalchef i Eksjö. Då räcker inte pengarna. För Åke Johansson, som ju numera som pensionär, betraktar kommunernas ekonomi utifrån, kom inte avtalet som en överraskning med tanke på att låglöneförbundet Handels tidigare fått igenom rejäla lönelyft:

- Jag tror att det här var en realistisk utveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".