Moderater förkastar regionförslag

Länets moderater sågar förslaget att rita om kartan och dela in Sverige i stora regioner.

Jönköpings län har inget att vinna på en sådan lösning, tvärtom. Det var länets moderattoppar överens om vid ett möte i Värnamo i dag.

Och nu tänker de kämpa mot förslaget vid både partistämman och i riksdagen. 

- Vi kan inte hitta något som skulle bli bättre med storregioner, säger Bengt-Anders Johansson (m), riksdagsledamot.

Länets ledande moderater i kommunerna, landstinget och riksdagen var helt överens om att såga Ansvarskommitténs förslag, när de träffades i Värnamo i dag. De tror att Jönköpings län inte har något att vinna på att hamna i en av de mellan sju och nio stora regioner som Ansvarskommittén föreslagit. Moderaterna vill istället vill se ett ökat samarbete mellan kommuner och landsting och med staten, som de tror gagnar medborgarnas behov av service bättre.

Den tjocka luntan där Sveriges karta ritas om, är just nu ute på remiss och länets moderater tänker både vid partistämman i höst och i riksdagen kämpa för att förslagen inte blir verklighet. Men den här frågan splittrar partiet. På andra håll i landet ser moderaterna positivt på stora regioner.

- Det beror på att de ser saker som skulle gagna deras län, säger Bengt-Anders Johansson.

Anders Borg

anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".