Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pissrännan är på väg bort, enligt en ny studie. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Pissrännan är utrotningshotad

Längre köer är kanske att vänta på herrtoaletterna runt om i landet i framtiden. Pissrännan kan nämligen vara på väg att försvinna. En ny kulturstudie visar att män helst vill kissa i fred när de går på toa på restauranger och barer.

Män vill kissa ifred, enligt Tom Leissner, docent i socialt arbete vid Göteborgs Universitet.

- Rännan försvinner, det går med rasande fart. Bara inom 20 år rännan en raritet.

Och till det finns det flera anledningar. Vi går från ett kollektivistiskt samhälle där folk kunde sitta på rad i utedass och uträtta sina behov, till ett mer individuellt anpassat Sverige, och där passar inte pissrännan in. Tom Leissner menar även att det finns en underliggande homofobi bakom ensampissandets frammarsch.

Vid pissrännan på Harrys Bar i Jönköping står Thomas Halvardsson. Han tycker det är synd om det skulle vara så att pissrännan är på väg att försvinna.

- Här kan vi träffas på gemensamma grunder. Alla är lika i pissrännan, så att säga. Det spelar ingen roll hur mycket du tjänar, alla har samma uppgift- att kissa!

Det var i samband med ett besök på en offentlig toalett i höstas som docent Tom Leissner fick idén om att börja studera pissrännor. Under en veckas tid satte han sig sen framför datorn i jakt på olika internetsidor med pissrännor, urinoarer och vanliga toaletter.

Bilderna och texterna som Tom Leissner hittade var i många fall heterosexuella vägvisare, om man nu kan säga så. På internet fanns pissoarspel, där man inte fick kolla ner när man pissade, och inte heller ställa sig var som helst i pissoaren. Gjorde man rätt fick man hetero-poäng, gjorde man fel var det ett tecken på homosexualitet. Över vissa pissrännor fanns det jätteplanscher på unga kvinnor som tar fram förstoringsglas eller måttband och kollar ner mot mannens mellangärde. Vissa pissoarer hade också kvinnliga former. I ett fall kunde man kissa rakt in i en gigantisk kvinnomun.

Och enligt Tom Leissner beror rännans försvagande ställning bland annat på att det finns en tudelad inställning till homosexualitet nuförtiden. Samtidigt som de allra flesta accepterar homosexualitet så är ändå en del män rädda för att visa sina kön för någon som inte är heterosexuell. Och eftersom det kan upplevas som obehagligt så tar krögarna det säkra före det osäkra och bygger mer privata bås istället för rännor.

- Du skapar en osäkerhetszon med pissrännan, och det skyddar man sig emot, säger Tom Leissner.

Om pissrännan försvinner så innebär det inte bara att själva plåthon tas bort ur våra kollektiva medvetanden. Ett helt pissrännebeteende slutar i så fall också att existera. För att ett sånt beteende finns, det kan nog dom flesta som har varit inne på herrarnas intyga.

- Man får inte titta ner och inte stå för nära nån annan, det är ju gyllene regler, säger Thomas Halvardsson.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".