Höglandsungdomar bör lära sig mer om psykisk ohälsa

Attityden mot personer med psykisk ohälsa måste förändras, det menar Riksförbundet för social och mental hälsa - RSMH - som nu vill gå ut och informera högstadieungdomar i Aneby, Nässjö och Eksjö.

Dom kan helt enkelt för lite, säger Lilian Larsen som är ordförande i Nässjös RSMH.

- Jag tror inte dom vet tillräckligt för då skulle inte attityden mot människor med psykisk ohälsa vara som den är, säger hon.

Rädsla, avståndstagande eller bara okunnighet. Känslorna inför det som kallas psykisk ohälsa tar sig många uttryck.

Det här är något som Höglandets lokala RSMH-förening - ENA vill förändra . Under senare delen av höstterminen hoppas föreningen att den kan starta upp informationsrundor på högstadieskolorna i Eksjö, Nässjö och Aneby.

Föreningen vill prata med eleverna om vad psykisk ohälsa är. Det handlar både om information  men också om att möta och förändra attityder till det här med psykisk sjukdom.

Ordförande i höglandets lokala RSMH-grupp, Lilan Larsen, tycker också det är viktigt att eleverna får lära sig att känna igen hur det är när man börjar må dåligt själv

-  Man räknar med att under en livstid så är det 50% av kvinnorna och en fjärdedel av männen som råkar ut för psykisk ohälsa och som behöver hjälp, Då är det bra om man kommer ut tidigt så dom kan söka hjälp i tid. Dom behöver veta en del.

- Hur tror ni ni kommer tas emot av ungdomarna?

- Jag tror nog att dom vill lyssna för det här är något som dom hört något om men i grund och botten så vet dom väldigt lite, säger Lilian Larsen

Reporter Anna Eriksson
 anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".