"Nya tandvårdsförslag inte tillräckliga"

Den statliga tandvårdsutredningen som föreslår bland annat tandvårdscheckar och abonnemangstandvård - är inte tillräcklig för att alla medborgare ska ha råd med den tandvård dom behöver.

Det menar de socialdemokratiska landstingspolitikerna i länet.

Nu återupprepar de kraven från valrörelsen - och vill bland annat förlänga tiden med gratistandvård.

- I Tandvårdsutredningen finns det inte tillräckligt med stöd för förebyggande åtgärder och inte tillräckligt med stöd för människor mellan 20 och 30 år, säger Marcus Eskdahl, socialdemokratisk landstingsledamot.

Socialdemokraterna vill också att det ska kosta max 200 kronor att undersöka sina tänder och att det ska införas ett högkostnadsskydd.

- Vi är medvetna om att det här är en dyr satsning, en miljardsatsning, och menar att man väljer en sådan här reform före skattesänkningar.

Socialdemokraternas yrkande går nu till regeringen som samlar in åsikter om den statliga tandvårdsutredningen. Regeringen har inte gått ut med när reformen ska träda i kraft, men de som gjort utredningen föreslår juli 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".