Maria Elg tvingades gå med brutet ben. Foto: Maria Rymell

Sjukvården missade Marias brutna ben

I november 2006 råkade Maria Elg, som bor utanför Hok, ut för en ridolycka och fick hästen över benet. Men på sjukhuset röntgades hon aldrig och först ett halvår senare upptäckte man att ett ben var brutet.

Nu, ett och ett halvt år senare, går hon på kryckor efter en operation i benet. Hon har anmält händelsen till Hälso - och sjukvårdens ansvarsnämnd - och är bitter på sjukvården.


- Ja, jag känner att det hade faktist inte skadat om jag hade fått röntga mig - jag kunde ju inte stödja på benet.

En häst väger minst 600 kilo, och Maria hade rejält ont när hon kom in till sjukhuset i Jönköping. Men läkaren som undersökte henne sa att det rörde sig om en muskelskada och att hon skulle få hoppa på kryckor någon vecka.

Men benet blev inte bättre och förra våren, flera månader efter olyckan, blev hon röntgad. Då upptäcktes det att vadbenet var helt av och hade läkt ihop i en vinkel. Även skenbenet hade en böj.

Först prövade Maria ett skoinlägg för att se om det hjälpte, men det blev inte bättre. I december bestämdes att det skulle bli operation och i mars i år gjordes den. Fram till mitten av sommaren får hon nu gå med en ställning på underbenet, och är sjukskriven. Och hon har gjort en anmälan till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN:

- Vi tycker ju att läkaren ska bli medveten om felet.

Maria har förlorat inkomst, och också missat chansen att söka jobb eftersom hon visste att hon skulle opereras, så det känns som förlorad tid tycker hon. Och visst kunde vi ha stått på oss själva och krävt en röntgen, säger hon, men hon tycker ändå att de gjorde vad de kunde:

- Min pappa var med också och vi litade ju på läkarna.

Om en patien blir felbehandlad ska sjukvården göra en egen anmälan enligt Lex Maria, men någon sådan finns inte i det här fallet. Och Nyheterna har inte kunnat nå verksamhetsansvarig på ortopeden för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".