Lägst antal aborter inte tillräckligt

Jönköpings län kan glädja sig åt det lägsta antalet aborter bland tonåringar i hela landet.
Men kristdemokraterna nöjer sig inte med det, utan har nu fått landstinget att arbeta fram en handlingsplan för sexuell hälsa med målet att ytterligare minska alla aborter, inte bara bland tonåringar.

Det handlar mycket om att informera och satsa mer på ungdomsmottagningarna, säger landstingsledamoten Liselotte Jonasson från Gislaved.

- Utveckla öppethållandet, titta på målgruppen, stärka informationen.

- Ni talar till och med om att dela ut kondomer till ungdomar på musikfestivaler men är inte det att uppmuntra till sex?

- Oavsett om dominte har kondom eller har så finns det möjlighet till sex och vi vill uppmuntra till säker sex, säger Liselotte Jonasson.

På kristdemokraternas initiativ har landstinget beslutat att det ska tas fram en handlingsplan för sexuell hälsa och där är aborterna en viktig bit.

Förra året gjordes 200 tonårsaborter här i länet och det var alltså minst i hela landet. Men ändå 200 för många, tycker Liselotte Jonasson som i dag deltog i landstingsgruppens möte i Värnamo. Där stod det abortförebyggande arbetet i fokus.

Just aborterna tycks vara en av partiets viktigaste frågor. Det märks inte minst i motionsfloden till riksstämman, som ju ska diskutera alla samhällsfrågor. Av de totalt 220 motionerna handlar så många som var sjunde om abort.

- Vi tycker det är ett viktigt område just för att lyfta dom mycket svåra frågorna för det är svåra frågor om abort. Därför vill vi utveckla tankarna, säger Liselotte Jonasson

Reporter Anders Borg
 anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".