Svårt hitta kontaktpersoner i Jönköping

Jönköpings kommun har svårt att få tag i kontaktpersoner och kontaktfamiljer till barn och ungdomar som behöver extra stöd.
Nu riskerar kommunen böter eftersom den inte kan ge sina invånare det stöd de har rätt till, något som socialförvaltningen reagerar mot.

- Det är väldigt tragiskt att man ska få böta för att man inte får tag i bra kontaktpersoner, det känns kontigt säger Eva Jansson som jobbar som rekryterare för kontaktpersoner till barn och ungdomar i Jönköping.

Det är svårt för Jönköpings kommun att få tag i kontaktpersoner och kontaktfamiljer till barn och ungdomar som behöver extra stöd. Kommunen sticker ut i statistiken över länet.

I slutet av mars kom en rapport som visade att sammanlagt 26 personer, som hade blivit lovade kontaktpersoner eller kontaktfamiljer, inte hade fått hjälp efter 3 månader.

Sedan en tid tillbaka har länsstyrelsen tillsatt en utredning och nu riskerar Jönköpings kommun böter. Fyra mål väntar redan på beslut från länsrätten och summan kan bli minst 50 000 kr.

Men varför det är så svårt att få tag i kontaktpersoner och kontaktfamiljer har Eva Jansson, som är rekryterare svårt att svara på.

- Kanske är det för att vårat samhälle ser ut som det gör idag, man har ingen tid över. Det är ju inte bara att ta någon från gatan säger Jansson.

- Nu ska vi till hösten gå ut i en ganska stor kampanj för att verkligen se om vi kan nå fler personer som kan ta uppdrag för våra barn och ungdomar.

Nina König
nina.konig@sr.se