foto: Scanpix

Den blomstertid nu kommer - kanske till kyrkan

Skolavslutningen närmar sig och med den också diskussionen om var den ska firas.
I Vetlanda kommun har man, för att undvika så många konflikter som möjligt, samlat både kyrkornas olika företrädare och skolledarna för att reda ut vilka förväntningar som man har på skolavslutningen.

- Vi tror att det är viktigt att båda sidor får klart för sig vilka förutsättningar som finns för den här samverkan. Dels att skolan kan tydliggöra vilka regler som gäller och vad som är viktigt att tänka på, dels att kyrkan får ge uttryck för vad som är acceptabelt och möjligt för dem att ställa upp på säger Hans Svensson som är skolchef i Vetlanda.

Varje år så väcks frågan kring var man ska vara när det är dags för skolavslutningen.

I Skolverkets instruktioner står det att om tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron och inte på religiösa inslag kan skolavslutning i kyrkan anses vara försvarligt.

Samtidigt finns risken att elever, som inte vill eller kan gå in i en kyrkan, inte deltar och då bryter man mot det som säger att skolan verksamhet ska var öppen för alla.

Nyheterna har ringt runt till flera av länets kommuner och de flesta låter ansvaret för skolavslutningen helt ligga på rektorerna.

I Nässjö har skol- och barnomsorgschefen Nils Karlsson i år skickat ut ett brev till samtliga rektorer för att på så sätt försöka underlätta beslutet om var skolavslutninten ska hållas

- Här får skolledningen lite vägledning och lite hjäp med argumentation så de kan välja om de vill ha avslutningen i kyrkan eller kanske i sporthallen säger Nils Karlsson.

För en del rektorer är det svårt att ta beslut om var man ska vara eftersom gränsen för vad som är en viktig tradition och religiös påverkan inte är tydlig.

Hans Svensson, skolchef i Vetlanda, tror att det om några år kommer tydliga instruktioner för vad som ska gälla.

- Sannolikt blir det så efter de senaste årens skolavslutningar att det utarbetas någon praxis.

Men för barnen är det tydligt vad som är viktigt på en skolavslutning.

- Att sjunga sånger och äta tårtor, sjuna sånger och vara med sina vänner. Att finna sommarkänslan säger Samrina Gadzo och Robin Arbfors som slutar trean på Ekhagskolan i Jönköping.

Ann-Sofie Karlman
ann-sofie.karlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista