Undangömda tavlor gav oväntat miljonklirr

Gnosjö kommun har fått oväntat klirr i kassan. När de skulle städa upp i källaren bestämde de sig för att sälja några tavlor de ställt ner, tavlor de inte tyckte passade in längre.
I tisdags såldes tavlorna på Bukowskis, för 2,8 miljoner.

Det handlar om sex oljemålningar, bland annat en kardinalmålning som gav 1 575 000 oväntade kronor till Gnosjökassan.

Nu är den stora frågan vad kommunen ska göra med de oväntade pengarna. Något trevligt som kommer alla Gnosjöbor till del, ska det bli, men ännu vet ingen vad.

Gnosjös kommunsekreterare Christian Bagan var utsänd till Bukowskis för att följa auktionen och han säger så här;

- Det är som att hitta en skatt, två och en halv miljon kronor rätt ner till politikerna som dom kan använda till att göra kommunen attraktivare.

När Bukowskis fått sin provision så späs den kommunala kassakistan i Gnosjö på med två och en halv miljon kronor.

Det är ett helt oväntat tillskott för ingen hade en aning om att de sex gamla oljemålningarna var värda så mycket, på sin höjd ett par hundra tusen, trodde man.

Gnosjö kommun fick tavlorna för snart 50 år sedan som donation av makarna Särnmark, som drev bruket i Marieholm. De hade i sin tur fått konsten som betalning för varor av engelsmännen under andra världskriget.

När Kommunhuset renoverades för ett par år sedan passade inte tavlorna in längre utan stuvades undan i källaren. Och så togs beslutet att lämna dem till Bukowskis, där de ropades in av köpare runt om i Europa.

Nu ska politikerna fundera ut hur miljonerna bäst ska komma Gnosjöborna till del. Inget är klart, men ute på samhället finns det önskemål.

- Det vore kul med en gatufest. Sånt som alla i Gnosjö har nytta av, säger Ida och Sofie Karlsson

Reporter Anders Borg
 anders.borg@sr.se

Reporter Karin Malmsten
 karin.malmsten@sr.se