Förundersökning efter fallet Louise

Efter det uppmärksammade fallet ”Louise” i Vetlanda har kammaråklagare Stefan Edwardson idag beslutat inleda en förundersökning gällande tjänstefel.

Enligt Edwardson kan det misstänkas att socialförvaltningen i Vetlanda brutit mot eller inte uppfyllt olika bestämmelser i socialtjänstlagen.

- Det har framkommit omständigheter som gör att det finns anledning att anta att tjänstefel har begåtts. Förundersökningen kommer att inriktas mot en eller flera ansvariga tjänstemän vid socialförvaltningen i Vetlanda kommun, säger Stefan Edwardson.

Polisen har tagit emot 27 olika anmälningar i ärendet.

Det gäller flickan som kallas Louise och som tvingades leva med sin missbrukande och våldsamma pappa under flera år - han ska också ha utsatt henne för hundratals av sexuella övergrepp.

Trots flera signaler om att allt inte stod rätt till så ingrep aldrig socialen i Vetlanda och när SVT’s program Uppdrag Gransking speglat fallet så har det hänt en hel del.

Många protesterade och i Vetlanda hölls bland annat en stor demonstration. Familjeenhetens chef Boo Hedbrant har lämnat sitt arbete. Socialchefen Ola Göthesson har omplacerats till andra arbetsuppgifter. Även två socialnämndsordföranden, har slutat sina politiska uppdrag medan en utredning om vad som hänt pågår

Och nu kan det alltså även bli ett rättsligt efterspel för några av tjänstemännen i socialtjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista