Östgötar lockas med boende i Tranås

Tranås behöver fler invånare och för att lösa det så har näringslivsbolaget Tranås united skickat ut nära 2 000 brev till invånare i Mjölby, Mantorp och Linköping.

Särskilt de som står i tomtköer där har hamnat i målgruppen - och lockbetet är det nya bostadsområdet Hätte i Tranås kommun.

Jan Holbom är vd för Tranås näringslivsbolag Tranås United tror inte det blir så svårt att locka östgötar att bosätta sig där istället.

- Folk ska upptäcka Tranås. Jag tror att om man väl sätter sin fot i Tranås så räcker det. Vi behöver inte locka på annat sätt, säger Jan Holbom.

Det är brist på arbetskraft och det nybyggda området Hätte vid sjön Sommen står nu och väntar. Övertalningen ska till en början ske brevledes eftersom näringslivsbolaget skickat ut brev till nära 2 000 personer som står i tomtkö i grannlänet

- Det här är en överlevnadsstrategi. Vi ska vara 20 000 invånare 2025. Då måste vi öka med 125 invånare per år, säger Jan Holbom.

Han tycker Banverket ska ta ett större ansvar med förbindelser inom länet. Fram till dess satsar man på Östergötland där folk har rimliga möjligheter att färdas, enligt Jan Holbom.

Reporter: Anna Eriksson

anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista