Pastorat i chock efter miljonförskingring

Avslöjandet att en av Svenska kyrkans anställda förskingrat miljonbelopp kom som en chock för det drabbade pastoratet i södra delen av länet, kvinnan hade allas förtroende.

Själv har hon berättat att förskingringen pågått ända sedan år 2003.

- Ingen anade någonting, hon förde både oss och den auktoriserade revisorn bakom ljuset, det säger kyrkonämndens ordförande till Nyheterna.

Det var när kvinnan blivit sjukskriven i våras och revisorn börjat titta närmare på räkenskaperna, som förskingringen avslöjades. Revisorn larmade kyrkonämnden och så gick man till banken för att få ut kontoutdrag. Då såg man direkt att det saknades 800.000 kronor.

Kvinnan anmäldes, polisen gjorde husrannsakan och utredningen visar att kvinnan har fört över stora summor till sina egna konton. Det rör sig om miljonbelopp.

Kvinnan har själv uppgett att hon började plocka till sig pengar redan år 2003. Kyrkonämndens ordförande säger att man inte fått veta vart pengarna tagit vägen och man är väldigt frågande eftersom kvinnan och hennes familj levt ett till synes helt normalt liv i det lilla samhället i södra delen av länet.

I över tio år hade kvinnan skött all administration, bokföring, fakturor och löneutbetalningar i pastoratets församlingar. Alla hade fullt förtroende för henne. Och när det avslöjades att det saknades miljonbelopp i kyrkans kassor blev förstås chocken stor, framför allt bland arbetskamraterna. De har fått hjälp av stiftet med att bearbeta känslorna av besvikelse och sorg.

Först efter sommaren väntas polisutredningen vara klar.

Reporter Anders Borg
 anders.borg@sr.sr