Engagerade föräldrar saknas vid blöt avslutning

Trots att skolavslutningskvällen ofta är synonymt med mycket alkohol för många ungdomar, är det svårt att få föräldrarna att engagera sig.

Det märks inte minst på Öxnehaga i Huskvarna, berättar fritidsassistenten Katarina Henriksson. Hon har försökt få med föräldrar på nattvandring, men gensvaret är dåligt.

- Jag har haft ute affischer och på Öxnehagas hemsida att de kan ringa mig om de vill vara med och vandra på valborg, Jönköpings marknad och på skolavslutningen. Jag blir besviken och tycker det är tråkigt att de inte tänker mer på sina barn och ungdomar säger Henriksson.

Idag skiner solen, det är prat och lek och läsk i flaskorna när några av stans niondeklassare slappar på stranden.

I helgen däremot, efter skolavslutningen, väntar förståss firande. För många innebär det en runda på stan och en hel del alkohol och då kan det vara bra med vuxna.

- Det är väl bra att de håller koll på oss. Jag har själv varit i ett gäng som druckit mycket på helgerna, det är bra att föräldrarna är ute och visar att de finns. Jag tror inte man vill vara jättefull om det är många vuxna ute.

Niondeklassarna Louisa, Julia och Felicia ser gärna fler vuxna ute på skolavslutningen, men ändå drar sig föräldrar från att gå ut.

- Jag tror det är bekvämlighet säger Katarina Henriksson.

Trots att många föräldrar stannar hemma kommer det att finnas vuxna ute. Röda Korsets första hjälpengrupp i Jönköping ska i år, för första gången, vara ute en skolavslutning. - Jag tycker det känns som en bra grej, att kunna ställa upp. Att jag kan lägga lite av min tid och mina kunskaper inom första hjälpen för att kanske hjälpa någon. Det saknas föräldrar, det gör det säger Sofia Joakimsson, en i första hjälpengruppen.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se