Klartecken för Plymouthbrödernas friskola

Nu är det fritt fram för den extrema kristna rörelsen Plymouthbröderna att starta egna friskolor i Långaryd i Hylte kommun - som ju gränsar till Gislaveds kommun - till hösten.

Anledningen är att Skolverket som först sa nej har ändrat sig.

Skolverket, som tidigare sagt nej, har nämligen tänkt om och ger klartecken sedan Plymouthbröderna anställt en utomstående rektor.

Det har varit mycket uppmärksamhet kring Plymouthbröderna och då har det mest handlat om fackliga blockader mot företag i Smålandsstenar. Men nu har också bröderna lyckats i sin mångåriga kamp för att få starta friskolor.

Skolverket har tidigare sagt nej till planerna, först i Smålandsstenar och sedan ett par mil söderut, i Långaryd. Man befarade att den slutna extrema rörelsen ville ha egna skolor för att kunna skydda sina barn från influenser utifrån.

Plymouthbrödernas friskolebolag Labora överklagade till länsrätten, men innan den hunnit ta ställning har nu Skolverket ändrat sig och tillstyrker friskoleplanerna. Det säger verkets jurist Frank Nordberg.

Skälet är att Labora anställt en utomstående behörig rektor. Det är Kjell Blomster som via sitt konsultföretag ska leda skolorna. Han har rötterna i Jönköping och har varit rektor på flera platser i landet.

Blomster säger till Nyheterna, att han först var tveksam, men sedan han fått försäkringar om att få driva Plymouthbrödernas friskola som vilken annan skola som helst, accepterade han jobbet.

Nu håller Kjell Blomster som bäst på att rekrytera lärare. Och han räknar med att både grundskola och gymnasieskola med industriprogram ska komma igång i Långaryd i augusti. Skolan ska vara öppen för alla, men flertalet av de 50-talet eleverna är barn till Plymouthbröder runt om i Sydsverige.