Sämre psykhjälp när vårdjouren dras in

Risken finns att psykiskt sjuka patienter kommer i kläm under sommarhelgerna. Orsaken är att det råder brist på kunnig personal och att den så kallade vårdjouren därför dras in.

Det här kan alltså få stora konsekvenser för patienterna. Det menar Annika Landberg på RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa, i Jönköping.

- Det är många som mår dåligt på sommaren och behöver det stödet, säger hon till nyheterna.

Vårdjouren är ett rörligt team i Jönköpings sjukvårdsområde som ska stödja och göra bedömningar i hemmet hos patienter med psykiska besvär.

Annika Landberg på RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa, har själv erfarenhet av vårdjouren. För tre år sedan när hon mådde dåligt kontaktade hennes familj vårdjouren en söndagkväll. Annika Landberg är glad över att hon fick den hjälpen.

- Jag hade mått sämre om jag inte fått den hjälpen, säger hon.

Ett annat problem är att de patienter som i vanliga fall skulle ha fått hjälp av vårdjouren nu kan tvingas att bli hämtade av polisen istället.

Det är inte bra,  menar Annika Landberg, eftersom polisen har inte den utbildning som krävs.

Men Johan Björk som är verksamhetschef på psykiatriska kliniken i Jönköping menar att psykiatrin inte har något val eftersom det inte finns någon kvalificerad personal att anställa i sommar.

- Det finns färre vikarier att få tag i, säger han till nyheterna. Kanske är det den senaste tidens händelser som gör att folk känner tveksamhet att jobba inom psykiatrin, fortsätter han.

Nina König

nina.konig@sr.se