Två anhållna för telesabotage

Två män sitter anhållna hos polisen i Jönköping, misstänkta för bland annat sabotage mot flera data- och teleanläggningar.

De greps sedan flera så kallade matarstationer för datatrafik drabbats av inbrott.

- Jag har fått muntliga uppgifter om att det slagit ut bredbandet, åtminstånde på de platser där det inträffat och på någon ort har det även slagit ut den allmäna telefonin säger åklagare Claes Lorefors.

Det var efter flera inbrott i framför allt Teracoms och Telias matarstationer som de båda männen kunde gripas.

Efter flera inbrott natten till onsdagn hade bevakningen skärpts och igår natt såg man hur de båda männen, som är från Västra Götaland, återigen gav sig på stationer i bland annat Skirebo och Taberg utanför Jönköping, men de har även förstört datastationer utanför Ulricehamn.

- Med tanke på att vi mött ett liknande beteene natten innan hade man bevakning på stationerna och då observerades en personbil som sedemera stoppades. I bilen hittades utrustning som tillgripits under natten säger Lorefors.

Sammanags rör det sig om minst sex stycken saboterade anläggningar i Jönköpings län och minst sex stycken i Västra Götaland.

Att stölderna och sabotagen har påverkat datatrafiken är klart, däremot kan åklagare Claes Lorefors ännu inte säga i vilken omfattning.

- För närvarande utreder vi bara stölderna. Vi har inte haft någon möjlighet att utreda vilken effekt de här tillgreppen har haft på telenät och bredband i stort säger Lorefors.

David Westh
david.westh@sr.se