Ny teknik ska stoppa jordgubbsfusket

Jordgubbar märkta ”svenska bär” kan vara importerade och i sämsta fall av låg kvalitet.

För att avslöja fuskare överväger Jordbruksverket att börja testa bären på kemisk väg.

Det är inte alls säkert att jordgubbarna som kallas svenska verkligen är det. Misstankar om fusk och ommärkning dyker upp gång på gång. Ibland säljs sorter som inte ens odlas i Sverige. Nu senast är det tidningen Punkt Se som hävdar sig ha bildbevis på hur tiotusentals liter utländska gubbar packas om till svenskmärkta kartonger i ett industriområde i Göteborg. Enligt Magnus Engstedt som är trädgårdskonsulent och bärrådgivare på länsstyrelsen i Jönköping brukar detta ske när det är ont om svenska bär och priserna går upp.

Men även om det skulle röra sig om fusk har det hittills aldrig gått att bevisa till hundra procent enligt Jordbruksverket. Men det kan det nu bli ändring på. Enligt Christina Matsson på Jordbruksverket överväger man nu att med hjälp av ny teknik börja göra så kallade isotopiska tester , ett slags kemisk kontroll av jordgubbar för att säkerställa ursprunget. Testerna är dyra, men skulle kunna användas i tveksamma fall för att stoppa fusket . Något som Magnus Engstedt välkomnar.