Elev mordhotades med kniv på skolan

Efter mordhot och mobbing där en elev bland annat hotats med kniv, får nu Rosenlundsskolan i Jönköpings kommun hård kritik av flera föräldrar för sitt sätt att hantera mobbning och hot mellan elever. Medan skolans rektor tycker man gjort rätt så har politikerna tillsatt en utredning.

Det har gått så långt på skolan att föräldrar tvingas följa med sina barn till skolan för att garantera deras barns säkerhet

Anders är pappa till en tolvårig pojke som blivit mordhotad av en annan elev i skolan.

- Han mår inte bra. Mamma har varit med honom i skolan. Han är rädd för sitt egna liv. Man blir ju handlingsförlamad och tror inte det här ska hända i skolan, säger pappan.

Anders son vågade inte vara med på skolavslutningen i fredags på grund av att han är så pass rädd för en ett år äldre kille, som mobbar och hotar honom. En gång blev han hotad till livet med kniv, och då polisanmälde Anders hoten. Totalt finns det tre polisanmälningar mot killen som mobbar Anders son, anmälningar som handlar om brott mot knivlagen och om olaga hot.

Anders tycker inte att skolledningen tar situationen på allvar.

- Man samtalar och samtalar men det händer inte så mycket. Det är jättedåligt.

Anders är inte ensam om att rikta kritik mot skolledningen. Flera andra föräldrar som Nyheterna pratat med tycker att skolan agerat slappt. Så här säger en annan pappa:

- Det är fegt, man borde agera mycket mer kraftfullt för att få stopp på allt bråk.

Rosenlundsskolans rektor Anders Mossfeldt vill inte kommentera hoten och mobbningen på band, men han tycker att skolan har agerat rätt och på ett bra sätt. Att föräldrar känner sig tvingade att vara med sina barn under skoldagen för att garantera säkerheten, ser han som föräldrarnas val.

Men politikerna gör en annan bedömning.

- Vi kommer nu sätta dit en extern utredare för att se vad som inte fungerar på Rosenlundsskolan, säger skol- och barnomsorgsnämndens ordförande Ann-Marie Grennhag (m).

Reporter: Martin Eriksson

martin.eriksson@sr.se