Supporterklubbar till kriminella mc-gäng etablerade i länet

Antalet kriminella mc-klubbar ökar kraftigt i Sverige och för första gången finns nu supporterklubbar till de tre stora kriminella mc-gängen etablerade i Jönköpings län. Det visar en omfattande granskning som Sverige Radio har gjort.

Antalet medlemmar i de här supporterklubbarna har ökat i länet de senaste två åren, och utvecklingen är oroande, säger Jan Tengbro chef för polisens underättelsetjänst i Jönköpings län:

- Ja, på det sättet att de här kriminella gängen etablerar sig mer och mer, både i städer och på landsbygden.

På bara några år så har tre supporterklubbar till de stora etablerade mc-ligorna etablerat sig i Jönklöpings län. Rough Creed är supporters till Outlaws, och de har en handfull medlemmar, och egen lokal i Jönköpingstrakten. Flera medlemmar är dömda för grova våldsbrott, men även narkotikabrott. Rogh Creed har en egen hemsida på internet för södra Sverige, en hemsida som gjorts av medlemmar från Jönköping. På diskussionssidan kommer inlägg från medlemmar sprida över hela länet.

Samtidigt finns nu ocskå X-team etablerade i Jönköpingstrakten, en supporterorganisation till Bandidos, även här finns personer dömda får våldsbrott, några grova. och enligt våra källor har även Hells Angels en supportergrupp på höglandet genom en mc-klubb, men här har polisen inte knutit någon medlemm till brott.

Tidigare har Jönköpngs län varit en vit fläck på kartan för de här gängen och supportergrupperna, men nu finns alltså samtliga tre stora på plats via supportergrupper, och polisen intensifierar nu sitt arbete, enligt Jan Tengbro på krinminalunderättelsetjänsten i länet:

- Vi måste nu på olika sätt stoppa detta.

Sveriges Radios granskning visar att på bara två år har Hells Angels, Bandidos och Outlaws utökat antalet fullvärdiga medlemsklubbar och antalet medlemmar i de kriminella mcgängen har det senaste halvåret ökat stort, från 354 till 424. En kartläggning av medlemmarna visar att tre av fyra medlemmar har dömts för brott.

Det har redan varit flera sammanstötningar gängen emellan i Jönköpings län och Thord Modin på rikskriminalpolisen tror att etableringen ökar risken för bråk mellan gängen.

- Det här leder till att det gäng som tycker att de fått mest stryk vill ge igen, säger han.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Mc-gäng i Sverige

HELLS ANGELS MC Bildades 1948 i Kalifornien, USA, av soldater som kom hem från andra världskriget. I Sverige sedan 1993. Åtta avdelningar på sex orter från Malmö till Luleå.

Supporterklubb: Red Devils I Sverige sedan 2001. Sju avdelningar på olika orter.

Supportergäng: Red and White Crew I Sverige sedan 2001. Sex avdelningar på fem orter. Totalt antal medlemmar: 233 Färger: Rött och vitt.

BANDIDOS MC Bildades 1966 i Texas, USA, efter Vietnamkriget. I Sverige sedan 1995. Nio avdelningar på lika många orter från Helsingborg till Gävle.

Supporterklubb: Diablos MC I Sverige sedan 2001. Finns i Malmö.

Supporterklubb: Solidos MC I Sverige sedan 2006. Finns i Stockholm.

Suportergäng: X-team I Sverige sedan 2000. Nio avdelningar på olika orter. Två nya avdelningar är under etablering. Totalt antal medlemmar: 163 Färger: Rött och gult/guld

OUTLAWS MC Bildades i Chicago på 1930-talet, men blev först 1963 en så kallad 1%-klubb. I Sverige sedan 2001. Tre avdelningar på olika orter.

Supporterklubb: Rough Creed MC I Sverige i februari 2007. Fyra avdelningar på olika orter.

Supportergäng: Black and White Crew I Sverige sedan 2007. Två avdelningar på olika orter. Totalt antal medlemmar: Ett 30-tal Färger: Svart och vitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.