Köpmannaföreningen vill ha hårdare regler för korvförsäljning

Än så länge dyker de upp lite överallt i Jönköping. Försäljarna som säljer korv, jordgubbar eller något annat. Men så här kommer det kanske inte att se ut i framtiden om Köpmannaföreningen På Stan får bestämma, och nu är flera rörliga försäljare oroliga och upprörda.

- Det är jättetråkigt med tanke på att det är del av mångas företagande, och det kan försvåra, säger Helen Hellström, korvgumma.

Det började med att det blev förbjudet att stå på vissa platser. Att stå på piren och sälja har varit förbjudet länge, och snart kommer korvgumman i tändsticksområdet förmodligen att försvinna trots studenternas protester.

Men hittills har försäljarna ändå kunnat få stå lite som de vill. Jönköpings kommun har nämligen en regel som tillåter ambulerande försäljning utan tillstånd i två timmar. Men nu vill Köpmannaföreningen På Stan i Jönköping ta bort tvåtimmars-regeln och istället kräva att försäljarna söker tillstånd för att stå på bestämda platser. Inger Molin är vd för Köpmannaföreningen På Stan.

- Det blir ett problem när det är mycket folk. Det kan vara svårt för dom att stå på vissa plater ur säkerhetssynpunkt, säger hon.

Men Korvgumman Helen Hellström, som själv är medlem i köpmannaföreningen, tror att föreningen inte förstår vidden av vad det här skulle innebära för försäljarna.

- Det känns som att föreningen motarbetar sina medlemmar. De vill väl sätta konkurrensen ur spel.

Men Inger Molin på köpmannaföreningen håller inte med.

- Det är struntsnack. Vi tycker bara att det ska finnas ett visst system för hur man jobbar, säger hon. 

Nu återstår det för den tekniska nämnden och kommunfullmäktige att besluta i frågan till hösten.

Nina König
nina.konig@sr.se