Ortsbo åtalas för mordbränderna i Smålandsstenar

Igår, tisdag, åtalades den 43-årige man som misstänks för mordbränderna i Smålandsstenar.

Men åtalet gäller bara de två bränderna i Bröderna Johanssons Sängfabrik och mot Netto-butiken, som blev helt förstörd.

43-åringen har inte kunnat knytas till de övriga 20-talet bränder som drabbat Smålandssteenar sedan förra sommaren.

Mannen nekar till alla anklagelser, och åklagaren får ta hjälp av ett 20-tal vittnen för att fälla mannen som åtalats. Men mannen hade svedda ögonbryn när han greps.

Polispatrullen fattade misstankar direkt, när de stoppat en bil i centrala Smålandsstenar den dramatiska natten i april. Föraren doftade sprit, hår och ögonbryn var svedda och såväl ansiktet som fingrarna visade spår av lätta brännskador, som tydde på att ha varit mycket nära häftigt uppblossande eld. 
Samtidigt rasade den anlagda branden i Nettos butik bara ett par hundra meter därifrån. I går åtalades 43-åringen för den miljonbranden och dessutom för branden tidigare samma natt i Bröderna Johanssons Sängfabrik.
Ett 20-tal personer kallas till rättegången i nästa vecka, bland annat för att berätta att de sett mannens bil på båda brandplatserna.
Själv nekar den utpekade och han har under de många förhören flera gånger ändrat sin berättelse om vad han gjorde den aktuella natten.
Eftersom det inte finns några tekniska bevis mot honom så kommer rättegången mycket att handla om trovärdighet, säger kammaråklagare Anders Brokelind till Nyheterna.
Förutom de båda mordbränderna så åtalas den 43-åriga Smålandsstenarbon för grovt rattfylleri och vapenbrott.
I hans bil hittade nämligen polisen både pepparspray och en stor kniv. Men trots intensivt arbete så har polisen och åklagaren inte lyckats knyta mannen till någon av de andra 20-talet bränder som drabbat Smålandsstenar sedan förra sommaren. Många av dessa bränder har anlagts bara något hundratal meter från 43-åringens bostad.