Högkonjunkturen håller i sig

Det ser fortfarande extremt bra ut på arbetsmarknaden i länet.

Det visar sysselsättningsprognosen från länsarbetsnämnden som presenterades idag.  
Och länsarbetsdirektören Pia Gustavsson ser inga tecken som tyder på att läget försämras det närmaste året.
-Vi ser inga tecken på någon avmattning, säger hon.

Det extrema konjukturläget verkar alltså hålla i sig. Visserligen pekar inte pilarna lika spikrakt uppåt längre, men åtminstånde rakt fram. Åtminstone inte det närmaste året.
Det är en kort sammanfattning av länsarbetsnämnden prognos, som bygger på intervjuer med 600 företag i länet.
Det tyder på att Jönköpings län även i fortsättningen kan skryta med att ha högst andel sysselsatta i landet, att färre går arbetslösa och att flera olika sektorer kommer att expandera. 
Mest positiv var sektorn med privata tjänsteföretag och handel, men även industrisektorn och byggbranschen ser ljust på framtiden.
-Vi har en sysselsättning som ökat med drygt 5000 personer dom senaste åren, och det ökar också skattekraften, säger Pia Gustavsson.
Arne Andersson är arbetsförmedlare i Jönköping. Det har han varit länge men han har sällan upplevt ett läge som det vi har nu.
-Jag som varit med ett antal år har inte upplevt den här arbetsmarknaden på väldigt länge. Det är ju bara att titta på en låga arbetslösheten, säger han.

Idag skiner solen, men det finns några orosmoln vid horisonten.
-Det är om vi inte hittar kompetens till våra företag, då kan vi få problem med tillväxten i länet, säger Pia Gustavsson.

David Westh

david.westh@sr.se