Länet dränkt i regn - dammar brast och vägar rasade

Regnet över länet det senaste dygnet har ställt till stora problem på många håll.

Tågen på Södra Stambanan mellan Nässjö och Mjölby är inställda och ersätts med buss. Orsaken är att banvallen regnat bort på en lång sträcka. Resenärerna med X2000 mellan Malmö och Stockholm får därför finna sig i att åka buss på den sträckan, och det skapade irritation på stationen i Nässjö idag.

Väg 971 vid Stalpet i Aneby är avstängd för tung trafik. Orsaken är förstås det väldiga regnandet. Vägen kan faktiskt rasa, säger Johan Larsson, brandman i Aneby.

Det är inte bara öster om Vättern som regnet skapat problem på vägarna. Även på 195:an norr om Fagerhult har vattnet spolat bort sand under vägarna och tvingat Vägverket att spärra av och fylla på med mackadam för att säkra vägarna. Johnny Johansson på Vägverket produktion berättar.

Telefonerna till länets försäkringsbolag har gått varma hela den här dan. Många vill anmäla vattenskador efter gårdagens stora regnmängder. Och ett av dom kontor som det bildats telefonköer till är Länsförsäkringar i Jönköping.

Läget för dammen i Mölarp utanför Flisby är fortfarande allvarligt. Räddningstjänsten jobbar för att leda bort vatten för att minska trycket på dammen, och vägen mellan Solberga och Flisby är avstängd. Ett bostadshus om hotas om dammen rämnar är utrymt, och det finns planer på att gräva av ytterligare en väg för att få bort mer vatten. I Bruzaholm har räddningstjänsten dels fått upp en trilskande dammlucka och sprängt en annan, och det betyder att nu sjunker vattennivån i dammen så pass snabbt att rasrisken verkar vara över. Det säger Micael Carlsson på räddningstjänsten till nyheterna. I Habo är läget vid Spinnaredammen också kritiskt och en mindre färgfabrik är översvämmad. I Aneby har båda dammarna rasat, och väg 132 är avstängd efter att den delsvis dragits med av vattenmassorna. Däremot är inga byggnader hotade där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".