Får kritik. Foto: Scanpix.

Dålig säkerhet på Arrivas bussar

Arbetsmiljöverket kräver att bussföretaget Arriva förbättrar arbetsmiljön för sina chaufförer. Intervjuer med ett 30-tal förare visar att viktig kunskap saknas – framför allt när det gäller säkerhet.

I rapporten från Arbetsmiljöverket kritiseras Arriva även för dåliga relationer mellan anställda och chefer.

– Vi ser ju väldigt allvarligt på de här sakerna, när det gäller våld och hot till exempel, säger arbetsmiljöinspektör Lars Liljekvist.

Kontroll i Jönköping
Busschaufförerna på Arriva saknar kunskap om hotfulla och våldsamma situationer, de kan inte tillräckligt mycket om goda ergonomiska arbetsställningar och trots att förarna ansvarar för att dagligen undersöka bussarna, så vet de inte vad det är de ska kontrollera.

Detta konstaterar Arbetsmiljöverket efter att ha kontrollerat både huvudkontoret i Helsingborg och bussdepåerna i Gislaved, Jönköping och på fyra andra orter.

– Vi hade önskat att man hade gjort mer än man har gjort, säger Lars Liljekvist.

”Besvikelse mot cheferna”
Arbetsmiljöverket konstaterar också att avståndet mellan cheferna och de anställda är för stort. Det genomförs inga medarbetarsamtal och förarna menar att enda gången man får prata med sin chef är när man gjort nåt fel. Och Jan Ekman som är huvudskyddsombud på Arriva i Jönköpings län är medveten om problemet..

– Det är en viss besvikelse mot cheferna. Det tror jag att vår platschef tagit åt sig av och bytt stil till viss del. Det är på väg att bli bättre, säger han.

Även arbetsförhållandena börjar bli bättre, säger han. Till exempel får förarna lära sig mer om hot och våld i olika utbildningar. Daniel Stjernfelt är kommunikationskonsulent på bussbolaget.

– Vi tar rapporten på fullast allvar och vi är på rätt väg. Vi tittar på alla möjliga sätt att förbättra arbetsmiljön på, säger Arrivas Daniel Stjernfelt.

Senast i oktober ska Arriva svara på hur man ska förbättra arbetsmiljöarbetet på företaget.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".