Lugnt i natt - men vattennivåer oroar än

Regnovädret tidigare i veckan skapar ännu problem. Värst är situationen i Aneby där Räddningstjänsten räknar med att Anebysjön kommer att stiga under dagen – något som kan hota reningsverket.

Vattnet står ännu högt i Ingatorp i Eksjö kommun och i Aneby kommun. Än är inte kulmen nådd.

– De större vattensamlingarna som Anebysjön och Svartån är under stigande och det kan hota en del bebyggelse i kommunen, säger räddningschef Tommy Gustafsson i Aneby.

Är ni oroade för stigande vatten?
– Ja. Avtar eller stannar inte det här av kan det hota en fastighet och vårt reningsverk i Frinnaryd. När det gäller reningsverket hotar avloppet svämma ut i Svartån.

På Räddningstjänsten i Jönköping rapporterar brandingenjör Gunnar Hansson att vattnet under natten både sjunkit och stigit på olika håll.

SMHI rycker in
Under dagen får Räddningstjänsten hjälp av en hydrolog från SMHI och representanter från länsstyrelsen med att göra prognoser för hur situationen kan komma att utvecklas.

– Ser man i prognosen att man tror att det kommer att öka så har man möjlighet att börja planera sitt arbete, säger Gunnar Hansson.

I de värst drabbade områdena i länet har totalt 200 fastigheter påverkats av översvämningarna. Till det kan läggas ett flertal industrier som fått problem till följd av regnet.

Mikael Kulle
mikael.kulle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista