1 av 3
Solgården i Ingatorp. Foto: Alexandra Peterson
2 av 3
Foto: Alexandra Peterson
3 av 3
Översvämning på granngårdens lager. Foto: Alexandra Peterson

Äldre i Ingatorp evakuerade till oktober

Inte förrän i oktober kan dom pensionärer som evakuerades från sin översvämmade rum på Solgården i Ingatorp igår, få flytta tillbaka.

Under dagen har det pumpats undan vatten för fullt, men dom åtta pensionärer som flyttats kan alltså inte flytta tillbaka till sina rum på flera månader. Fyra får flytta till andra rum, och fyra får flytta till ett äldreboende i Mariannelund.

- För att vara på den säkra sida med uttorkning så tror vi att vi blir klara i okober, säger Therese Pettersson, enhetschef på äldreboendet.

Och i ett av rummen klafsar Lennart och Birgitta Karlstedt omkring. Lennart mamma bodde där innan, men hon flyttar nu till Mariannelund.

- Vi tycker att personalen har varit jättebra. Min mamma är 93 år och dement, och behöver känna igen sig, men personalen har verkligen gjort sitt bästa, säger Lennart.

Lars Engkvist är landshövding i Jönköpings län, och han besökte Solgården i Ingatorp.

- Jag reser runt för att få en bild av hur det ser ut, och hur räddningstjänsten och Länsstyrelsen har hanterat det här, säger han.

- Men vi har faktiskt inte varit riktigt förberedda. Vi får nu vänja oss vid att sånt här händer varje år. Då krävs det mer av samhället.

Runt om i Ingatorp är det fortfarande översvämningar. Räddningstjänsten jobbar fortfarande med full styrka, och en av dom som varit i tjäsnte alla de här dagarna är Mattias Blom från Hjältevad:

- Just nu är det stabilt, vattnet sjunker med ungefär en centimeter per timma, säger han.

Det är många i Ingatorp som drabbats. Bland annat har Granngårdens lager svämmat över och varor för flera hundra tusen kronor har förstörts.

- Det är illa. Det är både foder och maskiner som står i vatten, säger han

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".