Sommarstugeområde hotas av vattnet

Räddningstjänsten i de kommuner som drabbats hårdast av översvämningar åker just nu runt och inspekterar olika vattendrag.

Illa ute är reningsverket i Frinnaryd och sommarstugeområdet i Målsånna. Båda i Aneby kommun.

I Aneby riskerar ett sommarstugeområde i Målsånna vid Anebysjön att drabbas av översvämningar Av ett 30-tal stugor där så är det en handfull som har vattnet väldigt nära sig nu och det kan bli aktuellt att valla in med sandsäckar.

Förorenat vatten ut i Svartån
Reningsverket i Frinnaryd väntas slås ut av vattenmassorna under dan och förorenat vatten kommer då nå Svartån. Lantbrukarna i området är informerade om att inte låta djuren dricka vattnet och det blir också badförbud. Också Tranås kommun har informerats om läget eftersom vattnet i Svartån rinner åt det hållet.

Från Tranås rapporteras det annars att det är lugnt vid Svartån. Istället är det Lillån man håller ögonen på nu.

Vattnet sjunker i Eksjö kommun
I Eksjö så har läget stabiliserats - Eksjöån har gått ner med tio centimeter och de vallar och fördämningar som finns håller. Just nu jobbar omkring 25 personer från räddningstjänst, kommun och försvar med översvämningarna i kommunen.

Äntligen lönt att pumpa källare
I Ingatorp sjunker vattnet med två centimeter i timman och det betyder att man kunnat börja pumpa bort vatten från översvämningsdrabbade källare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".