Tjejannons väcker starka känslor

Reaktionerna efter att en biltävling i Anderstorp sökt smala, snygga tjejer för att förgylla arrangemanget är blandade.

Bland annat tycker jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström att tilltaget är hopplöst förlegat.

Som vi berättade igår är det racerbanan Scandinavian Raceway i Anderstorp som söker 35 utsendefixerade tjejer som ska visa upp sig vid bilarna på tävlingen WTCC i slutet av juli.

Och reationerna är många - och varierade. När P3: s nyheter besöker Anderstorp tycker några att det är hemskt. ”Tjejer ska inte förknippas med bilar”. Men andra tycker det är häftigt och att det innebär en chans till uppmärksamhet.

Från racerbanan menar man att det är tv-kanalen Eurosport som kräver snygga tjejer, så kallade gridgirls, till sina sändningar.

- Det finns krav och de kommer med kläder och allt, säger Rolf Nielsen på organisationskommittén på Anderstorp.

Men Eurosport Norden säger sig inte ha några krav på snygga tjejer och att man inte ens sett annonsen.

Och JÄMO kan inte göra något åt annonsen just nu. Att kräva att de som skall få ett jobb är just tjej eller kille är oftast olagligt, men eftersom de som är så kallade gridgirls i Anderstorp inte får betalt, så handlar det om ideellt arbete och då är annonsen inte olaglig.

- Det är hopplöst förlegat det här och håller liv i gamla stereotyper, men juridiskt sett kan vi inte göra något just nu, säger jämställdhetsombudsmannen, Claes Borgström.

Men skulle någon kille vilja vara Gridgirl i Anderstorp och få nej - då kan JÄMO kolla ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".