Studenterna befaras bli färre om det införs avgifter. Foto: Erik G Svensson/Scanpix

Nya avgifter kan ge färre gäststudenter

Om regeringen avgiftsbelägger högskolestudier för utomeuropeiska studenter, en fråga som den förra regeringen väckte, kan det få stora konsekvenser för de akademiska utbildningarna i Blekinge och Småland.

Det säger Tomas Johansson på Blekinge tekniska högskola.

- Det kan bli så att utbildningar tvingas lägga ner, säger Tomas Johansson, som är chef för studerandeavdelningen.

Han menar att när andra länder infört avgifter har antalet studenter sjunkit med 70-80 procent. Det handlar då om studenter som inte kommer från ett EES-land och som inte ingår i ett utbytesprogram.

Alla befarar minskning
Frågan om att införa studieavgifter kommer från den förra regeringen. Och oavsett om man tycker att utomeuropeiska studenter själva ska få betala sin utbildning eller inte är bedömare överens om att avgifter drastiskt skulle minska antalet utländska gäststudenter, och drabba olika skolor olika hårt.

I sydostregionen är det Blekinge tekniska högskola som ser ut att kunna förlora mest. Där är nämligen en fjärdedel av alla studenter utomeuropeiska utan att ingå i ett utbytesprogram.

Jönköping drabbas lindrigt
Högskolan i Jönköping uppger att man bara har ett fåtal studenter som skulle beröras av studieavgifterna.

På Växjö universitet är siffran istället en femtedel, samtidigt som Kalmar Högskola redovisat att hälften av deras utlandsstudenter kan komma att beröras av studieavgifter.

Svar från regeringen nästa år
Och enligt statssekreteraren Peter Honett på utbildningsdepartementet avvisar inte den nuvarande regeringen frågan, även om den ännu inte bestämt sig:

- Vi kommer presentera vår uppfattning senast under nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".