Nedgrävningen av kablar kräver mycket personal. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Personal saknas till elnätssatsningarna

De stora satsningarna på elnätet gör att personalen inte räcker till. Därför har företag börjat utbilda egen personal.

Tusentals kilometer elkabel ska grävas ner runt om i Småland och Blekinge fram till och med år 2010. Men det saknas kunnigt folk - och bristen är så stor att företag i branschen själva fått börja utbilda personal.

- Det råder brist inom hela produktionskkedjan - från projektering till montage, det säger Torbjörn Larsson är informationsansvarig på företaget Elektrosandberg.

Nedgrävda kablar ska minska sårbarheten
Elektrosandberg är ett av de största företagen som utför olika sorters arbeten åt elbolag - till exempel arbeten med att lägga ner elkablar i marken . Och det är många kilometer som ska grävas ner för att göra samhället mindre sårbart för strömavbrott.

Elbolaget EON har till exempel som mål att 17 000 kilometer elkabel ska grävas ner runt om i landet fram till och med år 2010. Och en stor del av detta arbetet görs i Småland och Blekinge.

Utbildar egen personal
Bristen på personal gäller för hela branschen. Och för att kunna hålla ingågna avtal har Elektrosandberg tvingats utbilda egen personal:

- Vi har utbildat 200 personer hittills och vi kommer fortsätta utbilda, men hur många vet jag inte i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".