Privata sjukvårdsförsäkringar allt mer populära

Fler och fler skaffar sig en privat sjukförsäkring. Under dom senaste tre åren har antalet ökat med 25 procent per år, och idag har runt 280.000 svenskar en privat sjukförsäkring, visar siffror från Länsförsäkringar.

Utvecklingen drivs på av företagen, säger Gunnel Blomberg på Länsförsäkringar. -De vill inte att deras anställda ska hamna i en vårdkö, dels för att företagets störningar på grund av sjukfrånvaro, dels för att det ses som en bra förmån när man vill vara en bra arbetsgivare.

Hon tycker inte att det är ett problem att en del köper sig förbi vårdköerna.
-Man har ingen förtur i den offentliga vården, det vi erbjuder är ett nätverk av privata vårdgivare. Och hon tror att de privata sjukvårdsförsäkringarna kommer att bli fler i framtiden.
-Vi kommer att ha en bra offentlig vård, men många kommer att lägga till delar som företaget eller privatpersonen står för, säger Gunnel Blomberg på Länförsäkringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".