Sjukförsäkringar kritiserar offentlig vård

Privata sjukvårdsförsäkringar blir ett allt vanligare fenomen. Senast i raden är LRF med en sjukvårdsförsäkring som starkt kritiserar offentlig vård i sin reklam.

Ann-Sofie Andersson på LRF menar att intresset för alternativ till den offentliga vården blir allt större.

– Jag upplever att det finns ett intresse och att det är fler och fler som tar till sig denna nu. Främst är det de i medelålderna och uppåt som är intresserade, säger Ann-Sofie Andersson.

Intresset blir allt större för privata sjukvårdsförsäkringar. Företagen använder sig av kritik mot den offentliga vården för att locka kunder. Så här låter det när LRF gör reklam för sin nya sjukvårdsförsäkring:

”Vårdköerna växer i takt med nedskärningarna i den allmänna vården. Är du beredd att vänta i veckor, månader eller år för att få en behandling?”

Ann-Sofie Andersson på LRF i Jönköping menar att det är problemen inom vården som göra att allt fler försäkringsbolag satsar på att sälja sjukvårdsförsäkringar.

– Det är vårdköer och att folk får vänta som gör att behovet dyker upp. De ser försäkringsbolagen en möjlighet att komma med en ny produkt, säger hon. 

Men landstingsrådet och centerpartisten Rune Backlund håller inte med om kritiken.

Han tycker att vården i Jönköping fungerar bra även om den har vissa problem.

– Kostnaden för vården stiger snabbare än våra intäkter. Även rekryteringen av kompetent personal är svårt, säger Rune Backlund.

Vad tycker du om att LRF säljer sjukvårdsförsäkringar?
– Det är väl upp till dem vilka försäkringar de vill erbjuda. Men vår utgångspunkt är att att den offentliga vården ska erbjuda så bra vård att en sådan försäkring är onödig.

Har ni misslyckats?
– Nej. Om vi kan erbjuda den stora majoriteten medborgare en bra vård, då kan jag inte säga att vi misslyckats, säger Rune Backlund.

Nina König
nina.konig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".