Landstingsråd kritisk till privat försäkring

Privata sjukvårdsförsäkringar blir allt vanligare i länet. Det socialdemokratiska landstingsrådet Anna-Carin Magnusson är kritisk till utvecklingen.

– Jag tycker att det är olyckligt för det blir i grunden så att det öppnar för en delning i vårt samhälle. En del kan köpa sig före i vårdkön, säger Anna-Carin Magnusson.

Antalet sjukvårdsförsäkringar har ökat med 25 procent om året under de senaste tre åren. Det visar siffror från Länsförsäkringar.

Även i Jönköpings län blir sjukvårdsförsäkringarna allt vanligare. Anna-Carin Magnusson som är socialdemokratiskt landstingsråd är orolig för att allt fler kan komma att skaffa sjukvårdsförsäkring. Hon menar att den borgerliga landstingsledningen har gjort patienterna otrygga.

– Det går inte att ena vecka slå på trumman och säga att man satsar på primärvården och sen en vecka senare komma med besked om neddragningar, säger hon.

– Det är klart att det är ett misslyckande för den politiska ledningen att det är så här dubbla budskap och att människor visar att de inte litar på den vård de erbjuder.

Men Rune Backlund som är landstingsråd för centerpartiet tycker inte att vården i Jönköpings län har misslyckats, eftersom 90 procent av alla som söker vård får hjälp inom den tid som vårdgarantin kräver.

– Om vi kan erbjuda den stora majoriteten en bra vård, med över 90 procent där målet är 100, då kan jag inte säga att vi misslyckats.

Nina König
nina.konig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".