Regnoväder kan slå mot redan drabbade

Mer regn är på väg in över länet – och SMHI räknar med att det ska starta tisdag. Nu förbereder sig länets myndigheter och kommuner inför nya oväder.

Hur länet i stort kommer att drabbas av det här är ännu svårt att säga.

– Om det är som meteorologerna säger, med i värsta läget 20-30 mm per dag, då kan det bli problem, säger Gunnar Hansson, tillförordnad stabschef i länets samverkansgrupp.

Just nu förberedar sig kommunerna och länets myndigheter för det fortlöpande arbetet med artt röja upp efter förra veckans regn. Samtidigt är mer regn på väg in över länet.

SMHI beräknar att det kan bli mellan 10-20 mm per dygn med start från tisdag – och även om vattnet har hunnit sjunka undan på många ställen så kan det innebära mer problem.

– Det är ju de som redan är drabbade som kommer få mer vatten, säger Gunnar Hansson.

Inga nya vägar eller områden i farozonen?
– Nej. Det är vanliga regn som kommer, och det hinner rinna undan, men på vissa ställen är det redan höga flöden och då spär det på där.

Finns det tillräckliga resurser för att klara av mer?
– I Eksjö har man tagit hjälp av militär och hemvärn, och det gäller även Aneby, så det finns lite såna resurser att ta till, säger Gunnar Hansson.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".