Hjälpmedelscentralen svämmar över

Hjälpmedelscentralen i Jönköping svämmar över av rullstolar, rullatorer och andra hjälpmedel. Det tycker Arbetsmiljöverket som kritiserar arbetsplatsen på flera punkter, bland annat för alltför små lokaler.

Det är rullstolsjulafton inne på Hjälpmedelscentralen med långa rader av fyrhjulingar som väntar på att rulla ut i det fria. Men verksamhetschef Lovisa von Goes berättar att de stora lagren av prylar inte beror på att ingen vill ha deras hjälpmedel.

- Nej, jag skulle vilja säga precis tvärtom. Många länsinvånare behöver hjälpmedel och idag är det betydligt fler som använder hjälpmedel i hemmen än för några år sedan, säger Lovisa von Goes.

Sedan Hjälpmedelscentralen flyttade in i de lokalerna 1991 har antalet äldre som använder hjälpmedel ökat stort. Det satsas på rehabilitering och många fler efterfrågar nu till exempel rullatorer. Men verksamheten har nu nått taket - något som Arbetsmiljöverket påpekade efter sina inspektioner i maj.

Andra brister i arbetsmiljön som framkom var dålig ventilation, obefintliga bedömningar av risker vid arbetet och dålig säkerhet på lastkajen, bland maskiner och kemikalier. Majoriteten av de punkterna har nu ordnats upp.

- De allra flesta är redan åtgärdade. De två stora som vi inte riktigt rår över själva, lokaler och ventilation, har vi inte kunnat göra så mycket än, säger Lovisa von Goes.

När det gäller lokalerna så står Hjälpmedelscentralen högst på landstingets önskelista för nya lokaler. I november ska landstingsfullmäktige ta ställning till om det blir en flytt.

Dan Haldebrant, som jobbar på lagret, är en av dem som hoppas på nya lokaler. Fast han tycker ändå, till skillnad från Arbetsmiljöverket, att arbetsmiljön fungerar i dagsläget.

- Den är ju under kontroll, om man säger så. Vi kan jobba i den här miljön, det är okej. Men sedan som vi säger så önskar vi oss förstås bättre lokaler - men det fungerar, säger Dan Haldebrant.

Mikael Kulle
mikael.kulle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".