Konstpengar i Gnosjö ska gå till kultur

Skattjakten på undangömda tavlor i Gnosjö fortsätter. Nu har ännu en äldre tavla hittats i bibliotekets källare. Tavlorna kommer från en donation för nästan 50 år sedan. Många gnosjöbor har också gett förslag till kommunen, på vad de nästan tre miljoner som försäljningen hittills har gett, ska användas till.

- Det här får tar tid, så att medborgarna får tycka till, men vi har tänkt att det ska vara någonting som går till kultur, säger kristdemokratiska kommunalrådet Lars-Åke Magnusson i Gnosjö.

Politikerna har lovat att pengarna från konstförsäljningen inte ska försvinna in i kommunens stora kassa, utan användas till något som alla kommuninnevånarna ska ha nytta av. Det finns förslag från kommuninvånare om bland annat en stiftelse som delar ut stipendier årligen, konstnärlig utsmyckning, något för barn och ungdomar och så vidare. Och under hösten hoppas kommunen kunna ta ett beslut om vad de oväntade tavelpengarna ska användas till.

Konsten donerades till Gnosjö kommun av makarna Folke och Margot Särnmark i Marieholmsbruk. På Bukowskis vårauktion såldes konsten av Gnosjö kommun, som stått undanställd i ett källarförråd. Efter den stora uppmärksamheten har ytterligare tre tavlor ur donationen hittats i källaren på biblioteket och socialförvaltningen, samt i äldreboendet Bäckgårdens källartrappa. De ska nu värderas och säljas.

Men borde inte Gnosjö kommun ha bättre koll på sin donerade konst?

- Jo, det kan man tycka. Den sista tavlan som vi hittade trodde vi var stulen. Nu är det fortfarande en tavla försvunnen, men den tror vi verkligen är stulen, säger Lars- Åke Magnusson.

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".