Abortmotståndarna i (kd) vill bilda ett eget parti

Ett nytt parti med sin grund ibland kd-sympatisörer kan nu vara på väg att bildas. Det är ett hundratal personer i nätverket Tillsammans som fått nog, skriver tidningen Dagen. Orsaken är abortfrågan. Kristdemokraterna är inte tillräckligt kristna, menar nätverket.

Acko Ankarberg, kommunalråd i Jönköping och medlem av partistyrelsen, menar dock att uppslutningen kring partiets abortpolitik är stark.

-Det var en stark majoritet på rikstinget som ställde upp på partistyrelsens förslag, säger hon.

Det är ett hundratal kd-sympatisörer i nätverket Tillsammans som har fått nog av Kristdemokraternas politik.

Nätverket, där en tredjedel av medlemmarna hör hemma i Jönköpings län, omformas troligen till ett parti. Och enligt nätverket kommer kärnfrågorna handla om traditionellt högerkristna värderingar.

Motståndet mot abort och könsneutrala äktenskap är därmed totalt. En av ledarna inom nätverket, Joseph Christenson, menar att kd inte längre är den försvarare av kristna värderingar som en gång var anledningen till att partiet startade.

Och det är bortfrågan som är den stora stötestenen. Så sent som i förra veckan krossades abortmotståndarna vid kristdemokraternas riksting i Sundsvall. Motionen som ville se en sänkning av abortgränsen från 18 veckan till 12 avslogs.

Och i partiets ledning är man nu tydlig. Vill man förbjuda abort kan man inte vara kristdemokrat.
-Man kan inte vara medlem i KD om man vill förbjuda aborter, för KD har ett principprogram sedan lång tid tillbaka som säger att det är kvinnan själv som bestämmer hur hon vill göra med graviditeten, säger Acko Ankarberg.

Marcus Carlehed

marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".