Ett minnesmonument är rest av norrmän som tack till Öreryd. Nu ska den dramatiska historien bli teater 2008. (foto: Karin Malmsten)

Fyrtiotusen norrmän blir teater i Öreryd

Lilla kyrkbyn Öreryd vid Nissastigen har en dramatisk historia att berätta, en historia som nu ska berättas.
Under andra världskriget kom över 40 000 norska motståndsmän samt flyktingar från Polen till Öreryd, nu ska historien bli teater.

En stor friluftsteater ska spelas i Öreryd nästa sommar och skildra en dramatisk historia för Norge och Sverige under andra världskriget och föreningen räknar med busslaster från bland annat Norge.

- De flesta av de 40 000 norrmän som var här har skaffat sig familjer och räknar man fram ett par generationer innebär det att ett par hundra tusen norrmän har en beröringsyta med Öreryd säger Evert Olausson, ordförande i föreninge.

Ett projekt på 2,6 miljoner plus massor av ideellt arbete.

- Det är inget problem, det är en ganska låg summa med tanke på allt vi får ut. Vi tror det blir bestående värden. Vi tror att vi nu lyfter fram en historia fortsätter Olausson.

Över 40 000 norska motståndsmän internerades i baracker i kyrkbyn med 300 bofasta.

15 föreställningar av musikteatern ”Ja vi elsker” planeras.

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".