Man levde i misär i flera år - hård kritik mot privat vårdhem

Länsstyrelsen ger det privata vårdhemmet Strandhagen i Sävsjö hård kritik. En man som i nio år bodde på hemmet vansköttes.

Länsstyrelsens kritik mot boendet är hård. Det säger Eva Dekoj, socialkonsulent på Länsstyrelsen.
-Vi ser ju brister i vården av mannen, och ger kritik för det, säger hon.

Historien tog sin början när personal från Jönköpings kommun, som placerat den psykiskt sjuke mannen på hemmet, gjorde en inspektion förra året.

När de besökte patienten fick de se att han bodde i ett litet rum på bara sex kvadrameter. Rummet var smutsigt, och även mannens kläder var lortiga. Bland annat var hans kalsonger ingrodda med avföring.

Efter besöket flyttade mannen från Strandhagen till ett annat boende i Huskvarna. När mannen kom fram till det nya vårdhemmet var hans kläder nedslängda huller om buller i en flyttkartong, rent som smutsigt.

Och i en plastkasse låg tekoppar, tepåsar och hygienartiklar med intorkad avföring nerstoppat om vartannat.

Jönköpings kommun anmälde vårdhemmet till Länstyrelsen. Och nu ger myndigheten kritik till både boendet och företaget som driver hemmet.

Länsstyrelsen fastslår bland annat att patienten fick samma behandling nio år i rad, trots att han inte mådde bättre av den.

Personalbemanningen var inte heller tillräcklig och dokumentationen av patienten var usel. Leif Thull är affärsområdeschef på företaget Aleris, och han tar till sig av kritiken.

-Vi tar det på största allvar, och ska göra allt vi kan för att åtgärda bristerna, säger han.

-Det finns ett antal olika personer som vi måste ta en diskussion med, men vi får också ta ett gemensamt ansvar för det som hänt.

Länstyrelsen utreder för tillfället ytterligare en anmälning mot Strandhagen. Den anmälningen rör respektlös behandling av en boende.

Marcus Carlehed

marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".