Arkivbild Foto: Roland Weihrauch/PrB

Nazistledare från Huskvarna dömd

En 33-årig Huskvarnabo som pekas ut som ledaren för den nazistiska organisationen Ariska Brödraskapet har tillsammans med fyra andra män, varav en från Tenhult, dömts av Östersunds tingsrätt för att ha misshandlat en Östersundsbo svårt i syfte att kräva pengar.

Två länsbor - varav den ena pekas ut som ledaren för den nazistiska organisationen Ariska Brödraskapet - åkte i maj månad till Östersund för att festa. En fest som nu slutar i fängelse.

I Östersund träffade den 33-årige nazistledaren och den 22-åriga tenhultsbon vänner på krogen. Sällskapet beslutade sig under kvällen för att gå och driva in pengar hos en man som var skyldig en av dem tvåtusen kronor. Det hela urartade senare i en allvarlig misshandel.

Huskvarnabon hade vid tillfället med sig en Magnumrevolver som han också avlossade ett skott med. Men tilltaget gav inga pengar, så efter ett tag åkte sällskapet istället tillbaka till krogen.

Två dagar senare kunde männen gripas. De identifierades med hjälp av fotogarfier som tagits av en vimmelfotograf på den krog sällskapet besökt.

Nu har Östersunds tingsrätt dömt de inblandade - till fängelse och vård.

För den 33-årige Huskvaranbons del väntar fängelse i två år och fyra månader för olaga tvång och vapenbrott.

Den 22-årige Tenhultsbon har däremot kommit lite lindrigare undan. För hans del väntar vård i ett och ett halvt år. En del av behandlingen består i en dykutbildning.

Anna Eriksson

anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".