Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora brister i många av länets dammar - ägare kan ställas inför rätta

Publicerat torsdag 5 juli 2007 kl 14.44

Den senaste tidens översvämningar på höglandet i Jönköpings län har visat att det finns stora problem i hur de många mindre dammar sköts och underhålls.

Flera dammar har ju svämmat över eller brustit när vattennivåerna stigit. Och det visar att problemet är allvarligt, säger Anders Skarstedt som arbetar med vattenfrågor på länsstyrelsen i Jönköping.
-Tillsynen och regleringen av luckorna sköts inte, och det är en klar brist, säger han.
I Bruzaholm fick ju till exempel räddningstjänsten spränga upp en kärvande dammlucka förra veckan för att förhindra att dammen rasade, och utanför Aneby kollapsade ett par mindre dammar.
I Jönköpigns län finns närmare 800 dammar som hamnat i fokus under den senaste veckornas översvämningar.

Många av är misskötta. Det handlar om gamla konstruktioner, luckor som inte går att öppna och brister i tillsynen. Bristerna har varit kända länge, men blivit extra aktuella nu, säger Anders Skarstedt.

Och de dåliga dammarna kan få stora konskvenser.
-Vägar som spolas bort, reningsverk som översvämmas, och till och med personskador, säger Anders Skarstedt.

I takt med klimatförändringarna med farhågor om tätare och kraftigare regn blir tillsynen av dammarna än viktigare, säger han.

Och Länsstyrelsen vill öka tillsynen och eventuellt dra dammägare inför domstol.

-Vi får ta ställning till om vi ska åtalsanmäla vissa dammägare. Det kan bli en följd av det här regnvädret, säger Anders Skarstedt.

Peter Jernberg

peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".