Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fraktflyg kan bli räddningen för Jönköpings Flygplats

Publicerat torsdag 5 juli 2007 kl 16.54

Under första halvåret i år minskade antalet flygpassagerare på Jönköpings Flygplats med 14 procent. Jönköping är därmed den av luftfartsverkets flygplatser som tappar flest passagerare.

Det är en utveckling som bekymrar flygplatschefen Hazze Sandström.

-Det är ju både en tråkig och jobbig situation, säger han.

Flygplatsen i Jönköpings har länge kämpat med röda siffror och förluster på åtskilliga miljoner. Därför är också statistiken över antalet passagerare som flyger från Jönköpings flygplats en dyster läsning för flygplatschefen Hazze Sandström.

Hittills i år har antalet passagerare minskat med 14 procent. I juni är nedgången rent katastrofal, 26 procent.

Det är något man kan förklara med SAS-strejken i Danmark som slog direkt mot flygningarna från Jönköping till Köpenhamn och som dessutom drog med sig anslutningsflyg.

Dessutom lade ju Detur ner sina planerade flygningar från Jönköping till Turkiet.

Men när passagerartrafiken sviker finns det ett alternativ i transporflygen.

-Vi måste se sanningen i vitögat, och flygfraktsidan är den nisch vi måste satsa på. Det har ju Posten gjort, som flyttat flyg hit så de ökat från sex till 22 i veckan, säger Hazze Sandström.

Och just ökningen av transportflygen är ljusningen i den annars dystra statistiken. Antalet starter och landningar från Jönköpings flygplats ökade faktiskt med 20 procent i juni tack vare dem.

Jönköpings centrala läge i och den långsiktiga satsningen på att stärka kommunen som ett transportcentrum i södra Sverige är något som flygplatsen också arbetar hårt med.

På sikt är visionen att kunna förlänga landningsbanan så att man kan ta emot större flyg och långväga transporter från exempelvis Asien.

Men redan nu är fler fraktflyg på gång till Jönköping säger flygplatschefen Hazze Sandström.
-Jag har just idag suttit i förhandlingar med en stor grupp som vill etablera sig här.

-Det handlar om fyra flyg i veckan, och det kan bli tre till fyra flyg om dagen. Men jag kan inte berätta idag vilket företag det handlar om!

Peter Olsson

peter.j.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".