Bankerna suktar efter rika länsbor

Antalet miljonärer i länet blir allt fler. Nu storsatsar flera av de största bankerna på att locka till sig personer med mycket klöver i fickan.

Marknaden växer ständigt och på bland annat Swedbank i Jönköping söker de nu fler förmögenhetsrådgivare berättar Hans Carlsson, som är chef för Private Banking, östra regionen.

– Marknaden är jätteviktig, den är viktig för alla just nu och jag tror att alla banker har en strategi att satsa på det här området, säger Carlsson.

Svenskarna blir rikare och andelen miljonärer blir fler. 14 procent av landets befolkning har en förmögenhet på över en miljon kronor.

Miljonärer i Jönköping
I Jönköpings län finns flest antal miljonärer, procentuellt sett, i Sävsjö, Jönköping, Gislaved och Värnamo.

En del väljer att satsa sin pengar på exempelvis dyra bilar. Erik Fagersson är försäljningschef på Thitusons bil i Jönköping. Utanför hans kontor står en blänkande svart Dodge Viper som går lös på närmare en miljon kronor. Fagersson säljer allt fler bilar i den prisklassen.

– Ja, det vill jag påstå. Vi har märkt av en ökning på de exklusivare bilarna det senaste året. Det beror dels på att vi nu vågar ta hem dyrare bilar, dels på att det finns en allt starkare kundgrupp som väljer att köpa just exklusivare bilar, säger Erik Fagersson.

Stor efterfrågan på banken
Men de som satsar mer på andra placeringar kanske istället väljer att besöka banken, där i stort sett alla de stora bankerna nu satsar rejält på förmögna svenskar. Efterfrågan är stor, enligt Hans Carlsson på Swedbank, på det de kallar Private banking.

– Vår ekonomi har blivit allt mer komplicerad. För några år sedan hade vi tre olika sätt för att placera pengar – aktier, obligationer och konton. Idag är produkterna allt mer komplicerade.

De flesta bankerna jobbar någorlunda likadant. De lockar med personliga förmögenhetsplacerare, som ska hjälpa kunden att bli ännu rikare.

– Kunden ska möta en rådgivare hos oss, som ska hålla kunden i handen och se till att han eller hon träffar rätt personer oavsett önskemål, säger Hans Carlsson på Swedbank.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista