Regnoväder blir allt vanligare i framtiden

Vi kanske måste vänja oss vid mer regn i framtiden. De senaste åren har årsnederbörden ökat i Sverige och skyfall har blivit vanligare.

Att klimatet håller på att ändra sig på grund av människans miljöpåverkan börjar bli allt med vedertaget. Det kan vara delar av de förändringarna som vi fått se här i länet den senaste veckan. Det har handlat om extrema regnmängder. I Flahult har det till exempel uppmätts 160 millimeter regn i juni - nästan 100 millimeter mer än vad som är normalt.

Under de senaste 15 åren har medeltemperaturen i Sverige stigit med en grad, årsnedebörden har stigit med ungefär sju procent och det finns tendenser till att se en trend med fler extrema regn, säger Markku Rummukainen som är klimatexpert på SMHI.

Men det här regnvädret är ju inte det enda extrema vädret vi haft här under senare tid. Småland drabbades av översvämningar både 2003 och 2004. Stormarna Gudrun och Per minns väl alla.

Men att säga att regn och stormarna bara beror på klimatförädringar - det kan man inte riktigt.

- Man ska inte skylla allt på klimatförändringar, för en del av det här med vädret beror på naturliga tillfälligheter, säger Markku Rummukainen, klimatexpert på SMHI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".