Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-pengar ger ljusare Småland

Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Småland och Blekinge har blivit ljusare. Om man ser tio år tillbaka i tiden har främst arealen betesmark ökat, mycket beroende på de EU-bidrag lantbrukare kan få för att hålla landskapen öppna.

Martin Hultman är lantbrukare i Stickelösa utanför Huskvarna, och han skapar större och större betesmarker för varje år.

- Jag har ständigt utökat betesmarken och även öppnat upp gamla åkerskiften, säger han.

Martin Hultman är bara en av alla bönder i Småland som utökat sina betesmarker under senare år. Han har över 100 djur som betar på sommaren. Han har 50 hektar betesmark som han får EU-stöd för, plus att han har 60 hektar åkermark.

Sedan 1994, året innan vi gick med i EU, har arealen åker- och betesmark ökat i de tre smålandslänen samt Blekinge med över 22 000 hektar, enligt siffror från Jordbruksverket. Det betyder att det idag finns fem procent mer öppna ytor i landskapet än 1994.

Under senare år har det gått lite upp och ner med arealerna, men det handlar inte om några stora förändringar.

Går vi tillbaka 20 år i tiden så har vi idag nästan elva procent mer öppen mark. Åkermarken har dock minskat, men totalt sett så har det blivit större öppna ytor eftersom det blivit mer betesmark vilket lantbrukarna får miljöstöd för. I Blekinge har arealen betesmark mer än fördubblats på 20 år.

Och utan EU-bidragen hade det varit betydligt mer skog i Småland idag, tror Jan-Ola Karlsson som arbetar med miljöstöden på Länsstyrelsen i Jönköping.

- Min egen uppfattning är att vi inte hade haft mer än hälften av den betesmarksareal som vi har idag, om inte ersättningarna funnits, säger han.

Även Martin Hultman i Stickelösa tror att miljöstöden spelar en avgörande roll för att hålla landskapen öppna:

- Det skulle inte varit så mycket betesmarker här till exempel. Jag har även fått stängselbidrag som hjälper till att hålla markerna öppna.

Alexandra Peterson
alexandra.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".